Interventiile chirurgicale dento-alveolare reprezinta manopere terapeutice realizate in cavitatea orala, care cuprind: extractii dentare, odontectomia sau extractia dintilor inclusi, de exemplu molarul de minte sau caninul, rezectii apicale la nivelul radacinilor dintilor devitali etc.

Chirurgie endodontica:
include mijloace terapeutice pentru eradicarea proceselor acute sau cronice ale parodontiului apical: rezectii apicale prin indepartarea varfului radacinii si a tesutului afectat din jurul acestuia.

Chistectomia:
reprezinta extirparea unor chisturi intraosoase, incizia si drenajul abceselor.

Chirurgie preprotetica:
regularizare de creasta in cazul in care crestele edentate prezinta neregularitati sau protuberante osoase ce vor favoriza bascularea viitoarelor proteze totale respectiv leziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei sau operatii de corectare a partilor moi – crestele balante fiind excese de tesut fibros pe coama crestei edentate, hipermobile.

Chirurgia parodontala:
consta in masuri terapeutice de eradicare a boalii parodontale prin chiuretaj subgingival in camp deschis/ inchis . Alte manopere includ gingivectomia sau ablatia gingivala pentru eliminarea pungilor parodontale sau pentru alungiri coronare. Gingivoplastia este o remodelare gingivala in scop estetic.

Chirurgia preimplantologica:
reprezinta pregatirea campului osos in vederea inserarii unui implant dentar. Aceasta manopera presupune o augmentare osoasa, o aditie de os sau de membrana biocompatibila atunci cand nu exista suficient tesut de sustinere. Uneori este necesara realizarea unui sinuslift, atunci cand sinusurile maxilare sunt coborate si inserarea implantului ar afecta cavitatea sinusala.