Implantul dentar inlocuieste radacina unui dinte pierdut si serveste drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala sau totala fixa sau proteza mobilizabila.

Până în momentul apariției implantului dentar, pierderea unuia sau mai multor dinți se rezolva prin realizarea unei punți dentare care se sprijinea pe dinții vecini celui extras. În momentul de față, aproape orice dinte extras poate fi înlocuit de un implant dentar, inserat în osul alveolar, în locul celui pierdut, fără a traumatiza dinții vecini.

In general beneficiaza de un implant dentar pacientii carora le lipsesc unul sau mai multi dinti si care sunt clinic sanatosi sau sub tratament controlat medical. Contraindicatiile se refera la pacientii care prezinta dependenta de alcool, tutun, droguri, hipertensiune arteriala (HTA) majora, tulburari endocrine, diabetul insulino-dependent, deficite imunitare, bolnavii cu neoplasme, afectiuni psihotice, igiena deficitara.

Interventia chirurgicală, în care se inseră implantul în osul alveolar, este o etapă relativ simplă și nedureroasă. Dificultățile care pot să apară în această etapă sunt legate de obicei de cantitatea și de calitatea osului alveolar în care urmează să fie inserat implantul.

Avantajul major al implanturilor dentare este faptul ca nu se sacrifica integritatea dintilor vecini pentru a masca lipsa unui dinte, ca in cazul puntilor. Un plus este si faptul ca pacientii purtatori de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe. Refac estetica dentara si imbunatatesc aspectul facial pentru ca dintii sunt suportul buzelor. Restabilesc o masticatie eficienta a alimentelor. Imbunatatesc vorbirea si starea de confort psihic si sanatate generala a pacientului.

Lucrarile cu implanturi arata identic cu dintii naturali, iar prin sustinerea osului in zona de inserare se previne resorbtia osoasa pe termen lung. Implanturile dentare moderne au o componentă care se inserează în oasele maxilare, înlocuind astfel rădăcina naturală a dintelui extras printr-o rădăcină artificială, cel mai frecvent din titan sau ceramică.