Endodontia este una dintre cele mai importante ramuri ale stomatologiei si se ocupa cu cauzele, diagnosticul, prevenirea si tratamentul afectiunilor si leziunilor pulpei dentare. In general, tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.

Conservarea dintilor naturali este un obiectiv principal al tratamentelor pe care le realizam. Tratamentul endodontic este una dintre cele mai frecvente si mai importante proceduri dentare care are rolul de a salva dintii de infectii, extractii si de a constitui o baza stabila in timp pentru lucrarile protetice.

Principalele semne care indica o afectiune pulpara:

  • aparitia brusca a durerii
  • sensibilitate prelungita la cald sau rece
  • modificarea culorii dintelui
  • sensibilitatea si modificarea formei tesuturilor moi din vecinatatea dintelui
  • aparitia unei fistule din care curge puroi
  • mobilitate anormala a unui dinte, durere la muscatura etc.

Noile tehnici electronice de localizare a varfului radacinii dentare cu ajutorul apex-locatorului, identificarea tuturor canalelor cu ajutorul sistemelor de magnificatie (lupe), a microscopului precum si tehnicile rotative de preparare a canalelor si de obturare tridimensionala a lor, usureaza si transforma practic acest act dintr-o manevra oarba intr-una perfect controlata. Izolarea dintelui cu diga, determinarea lungimii de lucru, irigarile si tratamentul corect promit un procentaj de 98% reusita. O radiografie de control ne va asigura ca tratamentul este de fiecare data un succes.

Tratamentul endodontic are urmatoarele obiective principale:

  • intr-o prima faza, eliminarea durerilor si a disconfortului
  • tratamentul si dezinfectia tuturor zonelor afectate
  • obturarea definitiva a canalelor radiculare cu un material nerezorbabil, continuu si compact

Cateva din indicatiile tratamentelor de canal sunt: carii severe ce au evaluat mult in timp, ducand la infectarea si necrozarea nervului cu efecte negative asupra tesutului osos din jurul dintelui, care se pot manifesta prin abcese sau fracturi accidentale ale dintilor care duc la deschiderea camerei pulpare cu afectarea nervului.

Tratamentul consta in indepartarea din canalul radicular a tuturor tesuturilor iritate sau infectate. Daca tesutul din canal este infectat si ramane acolo, poate produce abcese.

Prepararea canalelor se efectueaza in aceeasi sedinta dar exista situatii cand acest lucru se produce la urmatoarea vizita. Numarul de vizite necesar pentru completarea tratamentului de canal depinde totusi de starea nervului (daca a fost infectat sau nu) sau de complexitatea procedurilor de preparare a canalelor (canalele curbe). Pasul final este sigilarea canalului cu un anumit material plastic, steril numit gutaperca, care impiedica posibilele infectii ale canalului sau osului. Ulterior este posibil ca dintele sa necesite o obturatie sau o coroana, pentru a putea intra din nou in functia sa normala. Dintele este functional chiar daca are nervul scos. El beneficiaza de aport de sange prin tesutul care il tine in os, numit parodontiu. Dintele nu mai are intr-adevar sensibilitate la cald, rece si dulce, dar poate raspunde la presiune masticatorie.

Cel mai important lucru este modul in care se efectueaza tratamentul si conditiile de mentinere a sterilitatii. Cu o restauratie corecta dintele poate rezista pe arcada la fel ca orice dinte sanatos sau poate fi folosit pentru a fi inclus intr-o lucrare protetica.