Leziunea carioasa apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala metabolizeaza acizi care ataca smaltul dintilor.

Dupa depistarea unei leziuni carioase, urmatorul pas este tratarea acesteia. Obturatiile coronare din compozit reprezinta una din cele mai raspandite si mai putin invazive metode de tratament stomatologic.

Compozitul este un amestec de minerale si rasini, cu rezistenta mecanica si chimica, folosit de medicul stomatolog pentru a reda functionalitatea si fizionomia dintelui. Acest material este o varianta cosmetica excelenta, redand aspectul natural al dintelui.

Obturatiile coronare din compozit pot reface una sau mai multe suprafete ale dintelui. Compozitul, indiferent de cat de inovator este, microhibrid, cu componenta ceramica sau polimerica, prezinta un grad de contractie (mai mare sau mai mic, in functie de generatia din care face parte), care duce in timp la aparitia unor coloratii in jurul obturatiei.

Fluidele se infiltreaza la trecerea dintre tesutul dentar si material si rezulta un spatiu intre acestea iar refacerea coronara este compromisa necesitand inlocuirea ei. Pentru a se evita acest lucru, a aparut o noua tehnologie – Sistemul CAD-CAM 3D (design asistat de calculator slefuire asistata de calculator) care consta in slefuirea unui cub de ceramica de catre un aparat special.

Slefuirea se realizeaza dupa o amprenta digitala si este prelucrata de un soft special. Ceramica nu se contracta, astfel obtinandu-se o lucrare protetica de inalta rezistenta, fizionomica si stabila coloristic .

In cazul in care obturatia este mare, sunt implicate mai mutle suprafete ale dintelui, si totusi din diverse motive nu se indica acoperirea cu o coroana (dintele fiind vital), variantele de tratament sunt un inlay sau un onlay obtinute prin tehnica CAD-CAM 3D.

Inlay-ul se foloseste atunci cand distructia coronara este mare si nu se pot realiza puncte de contact adecvate cu dintii vecini iar onlay-ul, atunci cand se doreste o acoperire partiala a dintelui vital, prin aceasta metoda refacandu-se cuspizii dintelui (acele varfuri care ne ajuta in triturarea alimentelor).

Aceste lucrari protetice de restaurare coronara, adaptate perfect, sunt cimentate prin tehnici adezive pe dinte, in aceeasi sedinta a vizitei la stomatolog. In cazul in care dintii anteriori prezinta leziuni carioase, sunt ciobiti, fracturati sau prezinta modificari de culoare, o varianta de tratament sunt fatetele dentare.

Cum se pun plombele sau obturatiile dentare?

Depistarea cariilor dentare in stadiile incipiente permite rezolvarea rapida a acestora prin plombe sau obturatii dentare, dupa indepartarea portiunii cariate a dintelui cu frezele dentare, dezinfectarea cavitatii rezultate si aplicarea materialului de obturatie care poate fi rasina compozita,ciment glassionomer. Rasinile compozite sunt ideale pentru refacerea morfo-functionala a dintelui, nefiind necesara o forma anume a cavitatii pentru retentie, aceasta realizandu-se prin adeziune chimica.

Cu un gel albastru/roz/verde de acid fosforic se demineralizeaza marginile cavitatii pentru a crea microretentii in structura dura dentara, care apoi sunt umplute cu un bonding ce se aplica cu ajutorul unor aplicatoare speciale si se fotopolimerizeaza cu o lampa cu lumina albastra. Bonding-ul creeaza pe peretii cavitatii o suprafata adeziva de care se lipeste compozitul introdus in cavitate si care apoi este modelat cu instrumente speciale si fotopolimerizat. In cazul distrugerii unor pereti dentari, in special la cariile interdentare, se aplica si niste matrici/conformatoare care sa permita refacerea acestora. Ulterior suprafetele se adapteaza pentru a nu deranja in masticatie si se lustruiesc pentru a nu retine placa bacteriana.

De ce apare sensibilitatea dintilor dupa aplicarea obturatiilor?

Sensibilitatea postoperatorie poate fi la rece sau dulce sau la masticatie si poate dispare in cateva zile, ca urmare a formarii dentinei secundare si a protejarii pulpei dintelui. In cazul in care persista si se accentueaza, se impune verificarea obturatiei care poate prezenta fisuri si nu asigura o protectie totala sau e nevoie sa se mai modeleze obturatia pentru a asigura un contact confortabil la masticatie.

Ce alte material se folosesc in obturatii?

La amalgam s-a renuntat datorita studiilor care au demonstrat toxicitatea mercurului in organism si datorita sacrificiului de substanta dentara sanatoasa pentru realizarea cavitatilor retentive.

Cimenturile glassionomer sunt utilizate in special acolo unde nu se poate usca foarte bine cavitatea: in cariile de radacina, cele de langa gingie, sau unde igiena este deficitara, avand si un efect carioprotector ca urmare a eliberarii de fluor.