Boala parodontală, cunoscută de cei mai mulți și ca parodontoză, este denumirea generică dată afecțiunilor ce provoacă inflamația și distrugerea țesutului de susținere a dintelui, numit țesut parodontal. În funcție de stadiul de evoluție se disting două tipuri de boală parodontală, fiecare prezentând semne și simptome specifice, precum și metode de tratament diferite: gingivita și parodontita.

               Gingivita. Este forma timpurie a parodontozei, caracterizată prin inflamația gingiilor. Cel mai frecvent gingivita este provocată de o igienă orală precară. Bacteriile și resturile alimentare rămase pe dinți si pe gingii, irită gingia și o inflamează. Gingiile se umflă, capătă o culoare roșietică și sângerează cu ușurință, în special la periaj. Descoperită la timp, este complet reversibilă și nu lasă în urmă modificări permanente. De aceea, vizita la medicul stomatolog este extrem de importantă.

            Parodontita. Apare în cazul în care gingivita nu este identificată și tratată în timp util. Bacteriile neîndepărtate pătrund mai profund sub gingii și provoacă desprinderea lor de dinți. Astfel, între dinte și gingie apare un spațiu plin cu infecție numit pungă parodontală. În timp, spațiul se mărește prin distrugerea osului alveolar și țesutului gingival și provoacă retracție gingivală și mobilitate dentară. În absența unui tratament adecvat, evoluția parodontozei are un singur rezultat – pierderea dintelui de pe arcadă, chiar dacă dintele în sine este perfect sănătos.

Deoarece parodontoza are o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită ajutor de specialitate. Multe cazuri rămân astfel nediagnosticate până când simptome, precum retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară, devin evidente.

Chiar dacă parodontoza a ajuns în stadii avansate, uneori dinții pot fi salvați. Un dinte mobil nu este egal cu un dinte lipsă. Vasta experiență a medicilor noștri specialiști, alături de tehnicile moderne și inovatoare prezente în clinicile BioDentarium permit păstrarea dinților afectați chiar și atunci când consideri că nu mai există șanse. Dacă identifici unele dintre simptomele prezentate, sfatul nostru este să îți faci o programare pentru un consult de specialitate. Ne găsești la numerele de telefon: 0256 244 822 ( zona Aradului ) sau  0731 567 676 / 0256 295 699 ( zona Buziașului ).