Boala periodontală este des întâlnită în rândul adulților de peste 30 de ani. Ea înseamnă defapt o inflamare a gingiilor cauzată de placa bacteriană.
Parodontoza poate avea ca formă incipientă gingivitele minore, iar treptat, poate avansa spre forme mai invazive de genul infecției generalizate, când există riscul de a afecta chiar și structura osoasă a dintelui. La noi în țară, nu se regăsesc studii concludente, însă se estimează că 6 din 10 adulți suferă de afecțiuni gingivale moderate sau severe, cu o incidență mai mare în rândul bărbaților.
Cauzele îmbolnăvirii gingiilor reprezintă defapt un cumul de factori favorizanți:
- Igiena necorespunzătoare
- Fumatul
- Gingivitele netratate
iar studii recente arată că și alimentația neadecvată este unul din factorii care contribuie la deteriorarea gingiilor.
Specialiștii susțin că o alimentație corespunzătoare poate diminua considerabil riscul îmbolnăvirii gingiilor, de aceea este important să cunoști ce înseamnă mâncare sănătoasă pentru sănătatea gingiilor tale.
Se recomandă a se include în regimul alimentar:
- Vitamina D, luată din surse precum peștele, ciupercile, cerealele integrale, nucile, sau merele
- Calciul, provenit din iaurturi, brânză proaspătă
- Antioxidanții, regăsiți din belșug în afine, zmeură, mure, sfeclă roșie, broccoli, ardei, kiwi, grapefruit, portocale, lămâie, goji, etc.
- Se recomandă totodată, diminuarea consumului de băuturi dulci și carbogazoase, precum și a alimentelor bogate în zahăr.
Așadar, pentru a-ți păstra gingiile sănătoase, pe lângă igiena adecvată, ai grijă să mănânci sănătos, iar dacă ai deja probleme gingivale, sună-ne să stăm de vorbă despre cum poți reda sănătatea gingiilor tale.