Biodentina a fost dezvoltată de către Septodont Research Group și este un material de ultimă generație având proprietăți mecanice, bioactive și o biocompatibilitate excelentă. Este singurul material care se aseamănă foarte mult cu dentina naturală și de aceea se indică folosirea acestuia atunci când dentina este afectată și trebuie înlocuită.

Biodentina reprezintă noul standard în ceea ce privește materialele dentare biocompatibile având proprietăți superioare și multiple aplicații în tratamentul leziuniilor carioase dar și în cel al pulpei dentare. Este un material bazat pe silicat de calciu care poate fi folosit atât la nivel coronar cât și la nivel radicular. Este un material care are 7 aplicații printre care enumerăm cele mai importante:

 

carii-dentare

 

În tratamentul odontal ( al leziuniilor carioase) înlocuiește dentina afectată. Biodentina se mai poate folosi și ca bază în cavitațiile profunde înaintea aplicării compozitului cu scopul de a proteja pulpa dintelui. Oferă o sigilare marginală foarte bună datorită formulei inovatoare ceea ce previne apariția cariilor secundare. În urmă unor studii rata de apariție a cariei secundare datorită unei închideri marginale deficitare este 0%. Proprietățile bacteriostatice date de ph-ul alcalin (pH=12) inhibă dezvoltarea bacteriilor și dezinfectează zona afecată.

În tratamenul pulpei dentare ( endodontic)

Biodentina este considerat unul dintre cele mai bune materiale atunci când vine vorba de conservarea vitalității și de inițierea vindecării pulpei dentare. De cele mai multe ori putem evita tratamentul de canal, astfel dintele își menține vitalitatea pe un termen cât mai lung.

Nu sunt de neglijat nici aplicațiile materialului în pedodonție. Fiindcă ne dorim să menținem dinții de lapte până în momentul erupției celor permanenți , Biodentina poate fi aplicată cu succes și la copii având același efect de conservare și vindecare prin eliberare de Ca dar și prin inhibarea dezvoltării microorganismelor.

Avantajele Biodentinei:

-sigur și ușor de folosit

-înlocuiește dentina naturală având aceleași proprietăți mecanice

-oferă o închidere marginală excepțională prevenind apariția cariilor secundare

-conservă vitalitatea pulpei dentare pe termen lung

-favorizează minerlizarea zonei afectate astfel inițiază producția dentinei de reparație

-este biocompatibil

-are o acțiune bioactivă și bacteriostatică datorită ph-ului alcalin care favorizează dezinfecția zonei și inhibă dezvoltarea bacteriilor

-poate fi identificată ușor pe o radiografie fiind radioopacă

-eliberează Ca care ajută la mineralizarea, diferențierea și propagarea celuleor din țesutul pulpar, aceasta vindecându-se mai rapid.

-atunci când este folosită pe post de bază nu transpare prin materialul de restaurare (compozitul) și nu colorează dintele.

-timpul de lucru este mai scurt.