În România ne confruntăm cu cele mai grele cazuri de reabilitare orală din toate țările EU. Poate din cauze financiare sau poate din lipsă de informare sau a acordării unui interes redus în a avea un corp sănătos și un stil de viață pe măsură.

Foarte mulți oameni neglijează problemele dentare până în momentul când apare durerea. Dar apariția durerii poate fi un semnal de alarmă tardiv. Și uneori chiar și durerea este neglijată sau tratată ‘’dupa ureche’’, după vechiul obicei românesc : ‘’ma dor dinții că am tras curent și iau un algocalmin să îmi treaca’’.
Puțini sunt cei care se gândesc să trateze cauza și nu doar simptomele.

Iar atunci când e prea târziu, apelează la drumul cel mai scurt : extracția dintelui cu problemă. Scoaterea dintelui în șine, nu e o manoperă grea pentru un medic dentist experimentat, vindecarea se realizează ușor și nimeni nu suferă.
DAR… ce înseamnă un dinte scos, ce urmează după această extracție?

Abia atunci încep adevăratele PROBLEME:
Din punct de vedere CLINIC:
1. Dintele cu care acesta venea în contact pe arcadă opusă iese treptat din os în încercarea de a găsi un antagonist
2. Dinții vecini încep să migreze, având că și consecințe expunerea rădăcinilor, acumulări de placă și tartru, formarea de pungi parodontale ce duc încet la pierderea osului și a dinților implicit
3. Compromiterea funcției masticatorii, mâncarea nu mai este mestecată corespunzător, lucru ce poate duce la afecțiuni gastrice (gastrite, ulcer)
4. Îngreunarea igienei dentare prin apariția unor spații greu accesibile, având că și consecință formarea altor carii și distructii dentare
5. Pierderea osului din zonă extracției și retragerea gingiei dinitlor vecini

Din punct de vedere FINANCIAR, pentru a restaura zonă edentata există mai multe soluții, dar toate sunt destul de costisitoare pentru omul de rând:
1. înlocuirea dintelui lipsă cu un implant: o metodă excelentă de a trata edentația
2. de multe ori, pentru a însera un implant, e nevoie de pregătirea terenului prin adiție osoasă sau sinuslift, manopere foarte importante și minuțioase, efectuate de un chirurg specialist
3. realizarea unei lucrări protetice fixe (punte dentară) care necesită șlefuirea dinților vecini , adică sacrificarea unor dinți sănătoși pentru un dinte scos
4. uneori se poate închide un spațiu cu ajutorul unui apărat dentar (ortodontic), lucru ce presupune o perioadă de minim un an de purtare a unor bracketi metalici sau ceramici, activări o data pe luna, igiena bucală îngreunată etc. Dar acest lucru e posibil doar în cazurile care se pretează din punct de vedere al ocluziei (mușcăturii), stabilite de medical ortodont.

Deși e mai bine să prevenim decât să tratam, pentru că orice defect, în timp se agravează. există pacienți care abandonează orice încercare de a reface integritatea propriei danturi, cu consecințe foarte neplăcute: PIERDEREA TREPTATĂ A TUTUROR DINȚILOR.