În ultimii ani, atât pentru endodonția non-chirurgicală cât și pentru cea chirurgicală, a fost o explozie de noi tehnologii, instrumente și materiale. Aceste evoluții au îmbunătățit precizia tratamentului endodontic, unele dintre ele fiind considerate o dată imposibil de realizat. Cea mai importantă revoluție a fost introducerea microscopului operator.

Dorința de a oferi cel mai bun tratament posibil pacientiilor noștri a fost factorul decisiv în achiziționarea acestui apărat în cadrul clinicii noastre. Dr. Andrei Șuclea este medic rezident  în endodonție și vă explică în detaliu semnificația unui tratament endodontic și importantă folosirii microscopului.

 

 Ce este un tratament endodontic și care este scopul acestuia?

Endodonția este o ramură a stomatologiei, care constă în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor  pulpei dentare (nervului), termenul endodonție provenind din limba greacă și înseamnă  interiorul dintelui.

Salvarea unui dinte trebuie să fie întotdeauna prima alegere în cazul unui tratament stomatologic. Pulpa dintelui poate fi infectată și afectată din cauze diverse, putând să apară o durere spontană, în timpul masticației sau în urma acțiunii unor stimuli (rece, cald, dulce)

Scopul final îl constituie salvarea dintelui de la extracție, precum și tratare infecției existente, pe scurt tratamentul endodontic însemnând curățarea interiorului canalului de bacterii și etanșarea lui cu materiale biocompatibile.

 

Introducerea microscopul cu aplicabilitate în practica endodontică a revoluționat în întregime calitatea tratamentelor care înainte se bazau doar pe simțul tactil al medicului și pe radiografia dentară. Medicul endodont nu avea deloc vizibilitate în timp ce lucra pe canalele radiculare, doar post sau pre operator cu ajutorul radiografiei.

Aparatele optice(lupe,microscop) pot îmbunătății rezoluția cu multe ordine de mărime. Majoritatea oamenilor care privesc 2 puncte mai apropiate de 2 mm, văd doar un singur punct. De exemplu un microscop poate îmbunătăți rezoluția de la 2 mm la 006 mm(6 microni).

DSC_3004

Microscopul  îmbunătățește calitatea tratamentelor și capacitatea medicului de a rezolva un caz. Este extrem de benefic și se poate realiza un tratament cu o precizie mult mai mare. Endodonția, stomatologia restaurativă și periodontia sunt proceduri care necesită o rezoluție mai mare de 2 mm.

                      

 „Poti trata numai ceea ce vezi”

 Prof. Dr. S. Kim

 

 Procedurile în care microsopul endodontic poate fi folosit sunt următoarele:

1. Stabilirea unui diagnostic

2.Identificarea orificiilor de intrare în canale și a canalelor suplimentare

3.Refacerea tratamentelor de canal incorecte

4.Abordarea canalelor calcificate

5. Repararea perforatiilor radiculare și sigilarea acestora

6. Vizualizarea și îndepărtarea instrumentarului endodontic facturat

7. Examinarea finală a preparării canalului

 

Avantajele utilizării microscopului:

-vizibilitatea în timpul tratamentului

-rata crescută de succes a tratamentelor sub control microscopic

-creșterea preciziei tratamentelor endodontice

-diagnostic exact: se pot detecta leziuni care nu  fi observate cu ochiul liber

-salvarea dinților care altfel ar trebui extrași, printr-un diagnostic precis

-tratament conservator

-refacerea tratamentelor de canal incorecte