Lucrările protetice fixe pot fi de două tipuri în funcție de numărul de elemente din care sunt alcătuite lucrări unidentare (coroane dentare) sau pluridentare (punte dentară). Acestea se indică în cazul unor distructii coronare extinse, atunci când dintele nu mai poate fi restaurat cu o obturație (plombă) sau în cazul unor breșe edentate de anvergură mare. Rolul lucrărilor protetice este de a conserva țesuturile dentare rămase și de a le proteja, de a îmbunătății masticația, fonația și fizionomia. Ceea ce mulți pacienți nu știu este că atunci când se produce un dezechilibru la nivelul danturii, de exemplu absența unui dinte sunt afectați și ceilalți, ei pot migra, bascula, fractura sau chiar egresa până la ieșirea totală din alveolă. De aceea este important să luăm măsuri din timp pentru a evita necesitatea unei lucrări mai extinse.

vainikelisProsthodontic-Dental-Udaipur-rajasthan

 

Principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească o restaurare protetică sunt: rezistența și estetica. Lucrarea protetică constă în majoritatea cazurilor dintr-un schelet de susținere care  asigură rezistența și susținerea lucrării dentare, oferind totodată suport materialelor fizionomice care vor fi placate peste el. Grosimea scheletului diferă în funcție de tipul de lucrare: acesta va fi mai subțire în cazul restaurărilor ceramice și mai gros dacă este vorba de lucrări metalo acrilice sau metalo compozite. Scheletul poate fi confecționat din mai multe tipuri de materiale.

o             Aliaje metalice : aur, paladiu, titan, crom-nichel, crom-cobalt.

o             Zirconiu : se folosește doar în cazul lucrărilor ceramice.

 

Materialele care se utilizează pentru confecționarea lucrărilor protetice sunt:

-răsinile acrilice

-răsinile diacrilice

-ceramica

-zirconiul

Ceramica fiind considerată cea mai biocompatibilă, cu o durată de viață mult mai mare comparativ cu răsinile, aceasta nu își pierde culoarea și nu formează porozități care favorizează retenția plăcii bacteriene.

Zirconiul ca și material dentar are proprietăți similare ceramicii: este biocompatibil și rezistent la forțele masticatorii. Datorită nivelului ridicat de transluciditate și al culorii albe,  putem integra zirconiul în categoria materialelor estetice alături de ceramică. Lucrările protetice din zirconiu nu au un suport metalic precum cele metalo-acrilice, compozite sau matalo-ceramice de aceea sunt indicate în mod special la nivel frontal.

Precum dinții naturali, lucrările protetice trebuie întreținute printr-un periaj riguros și vizite periodice la stomatolog pentru ședința de igienizare profesională. Aceste lucrări nu sunt ferite de  tartru și de placa bacteriană care scurtează semnificativ durata lor de viată.

Nerespectarea recomandărilor duce la apariția unor complicații precum: retracția gingivală, durerea dintelui de sub lucrare și chiar fracturarea lucrărilor în unele cazuri.