Pe lângă faptul că sunt inestetice, obturațiile de amalgam sunt și foarte toxice. În prezența salivei, metalul corodează, eliminând ioni de mercur, ce ajung prin rădăcina dintelui în os și țesuturile conjunctive ale maxilarului, iar în cele din urmă în sistemul nervos central. Aici declanșează o serie de dezechilibre, manifestate prin depresie, iritabilitate, insomnie, toxicitate renală, anemie, oboseală cronică etc. Aceste simptome sunt greu de corelat cu obturațiile dentare, dar pacienții simt o schimbare în bine după îndepărtarea lor.

Este greu de crezut că această manoperă, utilizată până nu demult pe scara largă în cabinetele dentare, prezintă un pericol așa de mare pentru sănătatea noastră, dar gândiți-vă că este interzis ca mercurul să fie aruncat la gunoi.

O altă problemă majoră cu aceste obturații o reprezintă dezvoltarea cariei secundare sub amalgam și colorarea sau tatuarea dintelui, cu risc de afectare în timp a pulpei dentare și pierderea vitalității dintelui. Îți recomandăm să te scapi de această sursă de toxicitate cât mai repede.

La Biodentarium, îndepărtarea obturațiilor de amalgam se face într-un mediu protejat. Mai mult de atât, unitățile noastre dentare sunt dotate cu separator de amalgam, care protejeaza mediul înconjurător de poluarea cu acest metal periculos. Manopera se execuăa izolând dintele respectiv, sub aspirație de mare putere, evitând astfel inhalarea aerosolilor de mercur, ce s-ar putea depune în organism. Obturațiile vor fi înlocuite cu altele estetice, de culoarea dintelui care aderă la țesutul dentar, realizând o închidere etanșă ce protejează dintele de carie pe termen lung.